BKO - OBDBinche Cluny Duchesse Tulekant Gaaskant Rosaline - Brugs Bloemwerk Mechelse Kant Stropkant
BKO - OBD

Cluny

De Clunykant is een kant van het type guipure, die haar naam dankt aan het museum Cluny in Parijs, waar enkele mooie exemplaren van dit kanttype zijn bewaard.
De term “guipure” is afgeleid van het Franse woord “guiper” wat betekend: bekleden met een andere draad. In het begin ging het dus om een speciaal samengestelde dikkere draad, omwikkeld met een veel fijnere draad in goud, zilver of zijde. Deze werd gebruikt om, in kloskant, de reliëfs van de naaldkant te imiteren. Uiteindelijk werd deze naam niet enkel gegeven aan kanten waarin deze draad werd gebruikt maar aan alle kanten waarvan de grond bestaat uit vlechten in plaats van mazen.

Er zijn twee soorten guipures, deze waarvan het motief en de grond tegelijkertijd zijn gemaakt, zoals de Cluny en deze die afzonderlijk zijn gemaakt en nadien zijn verbonden, zoals de Duchesse. Uit deze twee soorten vloeiden alle soorten van guipures voort, afhankelijk van hun eigenschappen, de streek waar ze werden gemaakt en het gebruikte materiaal.

De Clunykant is een kant zonder bloemen, met elegante geometrische motieven, gotische vormen, vierkanten, sterren, rozetten en knoppen, verbonden met enkele en dubbele vlechten met inkeloogjes en dikwijls versierd met kunstslagen.


© PowerChaos 2018 - 2021